niedziela, 28 kwietnia 2019

Pieczeń świąteczna z jajkiem i białą kiełbasą

Zainspirowana przepisem Kalina11 postanowiłam przygotować pieczeń z mięsa mielonego z białą kiełbasą i jajkiem. Pierwszy raz upiekłam ją na Boże Narodzenie i bardzo nam smakowała. Na tyle, że.... postanowiłam ją upiec drugi raz na Wielkanoc. Pomyślałam, że wpasuje się idealnie w klimat tych świąt, które przecież każdemu z nas kojarzą się z jajkami i białą kiełbasą. Za każdym razem podawałam ją na zimno i według mnie tak podana smakuje najlepiej. Z drugiej jednak strony próbowałam ją zaraz po upieczeniu i uważam, że jeżeli tylko macie ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją jako danie główne z ziemniakami i surówką. 

 Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mięso mielone z łopatki 1.20 kg
  • cebula (mała) 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • czerwona papryka w proszku (słodka) 1 łyżeczka
  • białe kiełbaski (cienkie) 4 sztuki
  • jajka 6 sztuk
dodatkowo:
  • czerwona papryka w proszku (słodka) 1 łyżeczka
  • margaryna do posmarowania formy 1 łyżka
  • bułka tarta do wysypania formy 2 łyżki  
Sposób wykonania:
Cztery jajka gotujemy na twardo.*
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy czosnek, cebulę, bułkę tartą, przyprawy. Wbijamy dwa surowe jajka. Całość wyrabiamy dłonią do momentu uzyskania jednolitej masy.
Teraz przygotowujemy formę na pieczeń (u mnie keksówka o wymiarach 27,5 cm x 8,5 cm.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, przy użyciu silikonowego pędzelka natłuszczamy foremkę, następnie oprószamy bułką tartą.
Do tak przygotowanej formy wykładamy połowę mięsnej masy. Następnie przez środek blaszki, jedno za drugim układamy całe, obrane jajka. 
Po bokach układamy białe kiełbaski (po dwie z każdej strony). Wszystko przykrywamy pozostałą częścią mięsa, które rozprowadzamy równomiernie na całej szerokości blaszki. Wierzch pieczeni posypujemy mieloną czerwoną papryką.

Mięso wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni, pieczemy 90 minut.
Gotową pieczeń, jeżeli zamierzamy ją podać na ciepło, kroimy na plastry o grubości 2- 3 cm. Natomiast na kanapki kroimy na plasterki o grubości 0.5 cm.


*Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy.


Smacznego.

 
 
 
 
Boże Narodzenie 2018
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.