Składniki, których będziemy potrzebować:
- śledzie solone 4 płaty (pojedyncze)
- cebula 1 sztuka
- gruszka 1 sztuka
- śmietana 18% 1 łyżka
- jogurt naturalny 3 łyżki
dodatkowo:
- świeży owoc granatu 1 sztuka
Śledzie zalewamy wodą, odstawiamy na 2- 3 godziny. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki o długości 2 cm.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrząca wodą. Sparzoną cebulę pozostawiamy do wystudzenia.
Zimną cebulę łączymy z kawałkami śledzia, dodajemy śmietanę i jogurt. Do tak przygotowanej sałatki ścieramy chwilę wcześniej obraną gruszkę*, mieszamy całość. Taka kolejność działań zapobiegnie ciemnieniu gruszki.
Sałatkę odstawiamy na godzinkę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ziarnami granatu.
* Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Smacznego.
Ja mam sto przepisów na śledzie, ale moje Potwory już zapowiedziały - mają być takie, jak zawsze (czyli w Wielki Piątek, Wigilię rano i w Środę Popielcową) - czyli pod skromną pierzynką z cebulki macerowanej i tartych jajek :-)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze są śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką, bo to tradycja rodzinna można powiedzieć. Dodatkowo jednak zawsze robię w jakimś innym wydaniu, żeby popróbować czegoś nowego. :)
Usuń