sobota, 21 marca 2020

Jajka faszerowane pastą na bazie kurczaka

Dzisiaj proponuję Wam przepis, który możecie wykorzystać właściwie o każdej porze roku, ale domyślam się, że najchętniej sięgniecie po niego
w czasie Wielkanocy. Pyszne faszerowane jajka, które bardzo szybko znikają z talerza i pięknie prezentują się na świątecznym stole.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • jajka 8 sztuk

nadzienie:
  • pierś z kurczaka 1 sztuka (pojedyncza)
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • majonez 3 łyżki
  • posiekana nać pietruszki 1 łyżka
  • chrzan ze słoiczka (u mnie Polonaise) 1 łyżka
  • pieprz czarny świeżo mielony

dodatkowo:

  • czerwona mielona papryka 1 łyżeczka (słodka)
  • kilka listków natki pietruszki lub szczypiorek


Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka. 
Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka.

Przygotowanie farszu:
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, przecinamy w poprzek na połowę, nacieramy delikatnie przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju przez
15- 20 minut, studzimy, następnie drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą majonez i chrzan. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka, nać pietruszki oraz odrobinę mielonego pieprzu do smaku. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.


Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, które nie będą nam potrzebne.

Uwaga: Jeżeli przygotowujecie jeszcze inne rodzaje jajek faszerowanych, być może żółtka uda Wam się wykorzystać do innego farszu (klik). Możecie też zrobić chrzan z żółtkiem klik 1, klik 2 lub zwyczajnie pokruszyć sobie żółtko na kanapkę z masełkiem i rzeżuchą.

Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy czerwoną mieloną papryką i listkami natki pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.