w czasie Wielkanocy. Pyszne faszerowane jajka, które bardzo szybko znikają z talerza i pięknie prezentują się na świątecznym stole.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 8 sztuk
nadzienie:
- pierś z kurczaka 1 sztuka (pojedyncza)
- przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
- olej rzepakowy 2 łyżki
- majonez 3 łyżki
- posiekana nać pietruszki 1 łyżka
- chrzan ze słoiczka (u mnie Polonaise) 1 łyżka
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
- czerwona mielona papryka 1 łyżeczka (słodka)
- kilka listków natki pietruszki lub szczypiorek
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka.
Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka.
Przygotowanie farszu:
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, przecinamy w poprzek na połowę, nacieramy delikatnie przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju przez
15- 20 minut, studzimy, następnie drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą majonez i chrzan. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka, nać pietruszki oraz odrobinę mielonego pieprzu do smaku. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, które nie będą nam potrzebne.
Uwaga: Jeżeli przygotowujecie jeszcze inne rodzaje jajek faszerowanych, być może żółtka uda Wam się wykorzystać do innego farszu (klik). Możecie też zrobić chrzan z żółtkiem klik 1, klik 2 lub zwyczajnie pokruszyć sobie żółtko na kanapkę z masełkiem i rzeżuchą.
Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy czerwoną mieloną papryką i listkami natki pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.