Składniki, których będziemy potrzebować:
- krupniok 4 sztuki
- żurawina 4 łyżki
- jabłko 1 sztuka
- smalec 1 łyżka
- suszony estragon 1 łyżeczka
- sól
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Żurawinę wrzucamy do rondelka, podlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia.
Owoce gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy, doprawiamy solą i estragonem, zagotowujemy.
Krupniok obsmażamy z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z sosem żurawinowo- jabłkowym i ulubionym pieczywem.
Smacznego.
Chętnie bym zjadła,ciekawe zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, mnie bardzo podeszło.
UsuńBeatko krupnioki bardzo lubię ale w takiej wersji nie jadlam, ale bede musiala posmakowac :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Aniu, koniecznie :))
Usuń