środa, 18 marca 2015

Krupniok z sosem jabłkowo- żurawinowym

Polskie, proste, pyszne... Krupniok w połączeniu z żurawiną i jabłkiem zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • krupniok 4 sztuki
  • żurawina 4 łyżki
  • jabłko 1 sztuka
  • smalec 1 łyżka
  • suszony estragon 1 łyżeczka
  • sól

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Żurawinę wrzucamy do rondelka, podlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia.
Owoce gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy, doprawiamy solą i estragonem, zagotowujemy.

Krupniok obsmażamy z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z sosem żurawinowo- jabłkowym i ulubionym pieczywem.

Smacznego.



4 komentarze:

  1. Chętnie bym zjadła,ciekawe zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko krupnioki bardzo lubię ale w takiej wersji nie jadlam, ale bede musiala posmakowac :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.