piątek, 27 marca 2015

Domowe wiosenno- letnie hamburgery

Świeże, smażone mięsko wieprzowe, choć może też być drobiowe. Suróweczki, świeże warzywa.
Składniki, których będziemy potrzebować:
hamburgery:

  • mięso mielone (u mnie łopatka wieprzowa) 1/2 kg
  • cebula 2 sztuki
  • żółtko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżeczka
dodatkowo:
  • pomidory 3 sztuki
  • ogórek świeży 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki ( u mnie czerwona)
  • bułki typu kajzerka (u mnie z ziarnami) 12 sztuk
  • sałata masłowa 1 sztuka
  • musztarda
  • ketchup
  • surówka do hamburgerów
  • dip jogurtowy z rzodkiewką
  • olej do smażenia 4 łyżki

Sposób wykonania:

Pomidory pokroić na kawałki. Ogórka obrać, pokroić w plasterki, posolić, odstawić na chwilę. Gdy ogórek puści wodę, należy ją odcisnąć, ogórka dodać do pomidorów, wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć gotującą wodą. Liście sałaty umyć pod zimną, bieżącą wodą.

Hamburgery: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Przestudzić, wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.
Dodać żółtko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa uformować okrągłe kotleciki, smażyć je na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
W czasie smażenia hamburgerów przygotowujemy bułeczki. Należy je przekroić i podgrzać np. w piekarniku. Następnie bułki smarujemy musztardą, nakładamy zieloną sałatę.
Jeżeli mięso jest już gotowe, do każdej bułki wkładamy jednego kotlecika. Całość uzupełniamy warzywami, surówką do hamburgerów, sosami, ketchupem. Nakładamy czapeczkę, czyli górę bułeczki.

Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 12 hamburgerów

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.