czwartek, 19 lipca 2018

Pieczarkowa pasta jajeczna

Kolejny przepis wypatrzony, podpatrzony. Tym razem na blogu Smaczne bo domowe znalazłam przepis na pyszną pastę do kanapek.
Jutro piątek, piąteczek, piątunio więc zachęcam Was do jej zrobienia, będzie idealna.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 3 sztuki
  • pieczarki 6 sztuk (średniej wielkości)
  • masło klarowane 1 łyżeczka
  • majonez 1 łyżka
  • cebula 1 łyżka (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo (o tym tutaj).
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzewamy w rondelku, wrzucamy rozdrobnione pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut, do odparowania wody. Ważne, aby podsmażone pieczarki nie były suche jak wiór tylko delikatnie wilgotne. Podsmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

Utarte jajka łączymy z majonezem i zimną masą pieczarkową. Następnie dodajemy rozdrobnioną cebulę. Całość jeszcze raz mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.