Jeżeli lubicie wędzone ryby to ten przepis jest dla Was. Grzanki z węgorzem świetnie sprawdzą się na domowej imprezie, można je również podać na śniadanie lub kolację.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- węgorz wędzony 120 g
- por 1 sztuka
- ogórki konserwowe 2 sztuki
- bagietka (25 centymetrów) 1 sztuka
- masło klarowane 1 łyżka
- masło świeże 2 łyżki
- sól
dodatkowo:
- pomidory 2 sztuki
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Pora myjemy, kroimy w półtalarki, podsmażamy na maśle klarowanym i doprawiamy do smaku odrobina soli. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do przestudzonego pora.
Mięso wędzonego węgorza oddzielamy od ości, dzielimy na małe kawałeczki, takie naturalnie poszarpane.
Bagietkę kroimy na kromeczki, każdą z nich smarujemy odrobiną masła. Blaszkę, najlepiej tą z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy pokrojoną bagietkę, pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 10-15 minut.
Na ciepłe grzanki nakładamy porcję pora z ogórkiem oraz wędzonego węgorza. Podajemy z pomidorem pokrojonym w drobną kostkę, przyprawionym octem balsamicznym i odrobiną czarnego mielonego pieprzu.
Smacznego.
wow, ale super grzaneczki:)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję :)
UsuńWędzony węgorz brzmi bardzo wakacyjnie, a takie grzanki to niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńCiekawy pomysł :) niestety węgorz nie należy do moich ulubionych ryb :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy wszystkie wędzone rybki :)
UsuńJa akurat nie przepadam za wędzoną rybą, ale grzaneczki bardzo m się podobają;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. 😘
UsuńŚwietny pomysł. Podam Twoje cudeńka na walentynkową kolację. Mam w domu miłośnika wędzonych ryb. To ciekawy i nowy dla mnie sposób. :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Cię zainteresował. 😊
Usuń